Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Όχι στην εξόρυξη χρυσού (δήλωση του υποψήφιου βουλευτή Χαλκιδικής Γιώργου Ξάκη)

Το έγκλημα που συντελείται στον Κάκκαβο με επίκεντρο τις Σκουριές συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Έχουν χιλιοειπωθεί οι συνέπειες και συνεχίζουν να γίνονται αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε έντυπα της αντιπολίτευσης.
Διαπιστώνουμε ότι η πάγια θέση μας για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ελληνικός Χρυσός βρίσκει τον ορισμό της. Αρπαγή και λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών, καταστροφή για την χώρα, δυστυχία για τους κατοίκους. Δυστυχώς όμως για την Χαλκιδική η καταστροφή θα είναι ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ, γιατί θα μετατραπεί σε ένα ακατοίκητο σεληνιακό τοπίο.
Όπως συμβαίνει σ’ όλες τις εξαρτημένες χώρες, η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και το κράτος τους προστατεύουν και υπηρετούν με κάθε τρόπο την εταιρεία. Η κρατική καταστολή, η βία, η απεριόριστη χρήση χημικών, δακρυγόνων κλπ, οι προφυλακίσεις, οι διώξεις αγωνιστών δεν αποθάρρυναν το φρόνημα των κατοίκων και των αλληλέγγυων.

Βεβαίως υπήρξε ανάσχεση, ωστόσο δεν ήταν αυτοί οι μοναδικοί λόγοι για τη φθίνουσα πορεία τον τελευταίο χρόνο. Πέρα από την δεδομένη απουσία του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε και εφάρμοσε την πολιτική της ανάθεσης, ακινητοποιώντας το κίνημα για να εκλέξει δήμαρχο που θα έδιωχνε την εταιρεία και αφού απέτυχε παταγωδώς τους τελευταίους μήνες προσμένει την εκλογική νίκη του Τσίπρα, για να …σταματήσει τις εργασίες στις Σκουριές και να διώξει την εταιρεία.
Η άποψη μας ήταν και παραμένει ότι το έγκλημα θα σταματήσει, όταν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, πέρα από τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές, κοινή δράση με αποκλειστικό πλαίσιο το όχι στην εξόρυξη χρυσού.
Αυτό προϋποθέτει οργάνωση, συγκρότηση, συμμετοχή ολοένα και περισσότερων χωριών και κατοίκων. Αυτό προϋποθέτει ουσιαστική και παραγωγική λειτουργία των επιτροπών αγώνα και του κοινού συντονισμού. Αυτοί είναι οι όροι για την ανάπτυξη του κινήματος που θα μας οδηγήσει στην νίκη. Η εκλογική συνεργασία του ΚΚΕ (μ- λ) και Μ-Λ ΚΚΕ με αυτόν τον προσανατολισμό κινείται και γι’ αυτό αγωνίζεται, κόντρα στις ψευδαισθήσεις και αυταπάτες που καλλιεργούνται.

Γιώργος Ξάκης, υποψήφιος βουλευτής της εκλογικής συνεργασίας
ΚΚΕ (μ- λ) και Μ- Λ ΚΚΕ στη Χαλκιδική